Lažna dojka

Besedilo

Imam najbolj fenomenalno zdravnico na svetu, tako rada grem k njej. Ampak še raje bi šla k specialistu, oni so vseeno največji strokovnjaki. Kaj, če vam malo več povem o svoji zdravnici, ki je itak presežek nad presežki. Super bejba. Ampak taka, ta prava! Če je kdo moja vzornica, je to ona. Taka ženska bi rada postala. 


Zdravnica reče: Mislim, da bova to težko izvedli. Veste, preiskave, ki jih naročam, morajo biti po predpisih upravičene. Če natančneje pogledamo vaše stanje, je očitno, da si želite bit ženska, vendar imate še vedno po moško razvito telo. Jaz osebe moškega spola ne morem naročit na mamogram. Ni upravičeno. Zdravstveno zavarovanje ne pokrije teh stroškov. Hočete reč, da moram najprej na operacijo, preden me boste lahko poslali na mamogram? Pa mi napišite napotnico za to, hočem spremembo spola, sem že do konca odločena. Zdaj takoj napišite, se bom šla kar jutri naročit! 


Medijski odziviKoncept

Postmedijski ustvarjalec, dramaturg in književni prevajalec Urban Belina se v tandemu s izvajalcem Danieloom Petkovićem posveča raziskovanju neoburleske, kvirovskih pojavov, zdravstvene dejavnosti, industrije dobrega počutja, mejnih anatomij in (dis)identitet mavričnega spektra, kot tudi ostalih raznolikih izrazov in sindromov (post)človeškega obstoja.

V izvedbi Lažna dojka predstavljata zgodbo Lady Anous, posameznice/-ka na transspolnem spektru v primežu zdravstvenega sistema med akutno fazo hipohondrije. Belina se na vsebinski ravni poigrava s fuzijo kvirovstva s heltizmom in vseprisotnim spodbujanjem zdravega življenjskega sloga.

Na naravoslovno-družbeni ravni lahko zaznamo vzporednice s konstruiranjem oziroma razvojem tehnološko pogojene biologije, temporalne postgender entitete, ki predstavlja slutnjo prihodnjega ekosistema, poseljenega s hipernaravnimi ali biotehnološko modificiranimi nekdajčloveškimi bitji. V okviru uprizoritvene raziskave smo tako razvili protokol za temporalno modifikacijo spolnega spektra, ki vključuje uporabo tehnologije anatomske in po meri oblikovane prsne proteze z mehansko (tlačno) žlezo z zunanjim izločanjem in uporabo ostalih ustaljenih družbenih tehnologij za kodificiranje spola, s katerimi se vsakič znova odvije sprememba izvajalca Daniela v fenomen skupka diagnoz in tesnob Lady Anous. Protokol omogoča izvajanje začasnih pomikov na spektru spola ob sorazmerno blagih neželenih učinkih.

Zasedba

Koncept, besedilo, dramaturgija in protetika: Urban Belina
Umetniška raziskava, koreografija in izvedba: Daniel Petković
Kostumografija: Sara Jelen
Oblikovanje maske: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)
Zaključna glasba in oblikovanje zvoka: Alenja Pivko Kneževič
Oblikovanje svetlobe in video dokumentacija: Izidor Čok
Glasova na posnetkih: Saška Rakef in Sabina Potočki
Studijska obdelava zvoka: Simon Penšek
Jezikovni pregled: Mateja Dermelj
Promocijske fotografije: Nada Žgank

Produkcija

Daniel Petković, samozaposlen v kulturi, in

Urban Belina, samozaposlen v kulturi

Finančna podpora

Umetniško raziskavo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.

Zahvale

Sonja Zlobko, Saška Rakef, Nina Meško, Anja Siegl

Ponovitve


Urban Belina_ Lažna dojka.pdf