{INCLUDE: includes.html}
{INCLUDE: header.html}

Urban Belina: Sprevržena nebesa

foto performans v petih slikah

Lady Anous, foto Nada Žgank
Imam najbolj fenomenalno zdravnico na svetu, tako rada grem k njej. Ampak še raje bi šla k specialistu, oni so vseeno največji strokovnjaki. Kaj, če vam malo več povem o svoji zdravnici, ki je itak presežek nad presežki. Super bejba. Ampak taka, ta prava! Če je kdo moja vzornica, je to ona. Taka ženska bi rada postala.
Urban Belina, Lažna dojka

Postmedijski ustvarjalec, književni prevajalec in pisec Urban Belina se v tandemu s performerko/-jem Danielo/-om Petković/-em posveča raziskovanju neoburleske, kvirovskih pojavov, zdravstvene dejavnosti, industrije dobrega počutja, mejnih anatomij in identitet mavričnega spektra, kot tudi ostalih raznolikih izrazov in sindromov (post)človeškega obstoja. V performansu Lažna dojka predstavljata zgodbo Lady Anous, posameznice/-ka na transspolnem spektru v primežu zdravstvenega sistema med akutno fazo hipohondrije. Belina se na vsebinski ravni poigrava s fuzijo kvirovstva s heltizmom in vseprisotnim spodbujanjem zdravega življenjskega sloga.
Na naravoslovno-družbeni ravni lahko zaznamo vzporednice s konstruiranjem oziroma razvojem tehnološko pogojene biologije, temporalne post-gender entitete, ki predstavlja slutnjo prihodnjega ekosistema, poseljenega s hipernaravnimi ali biotehnološko modificiranimi nekdaj-človeškimi bitji. V okviru uprizoritvene raziskave smo tako razvili protokol za temporalno modifikacijo spolnega spektra, ki vključuje uporabo tehnologije anatomske in po meri oblikovane prsne proteze z mehansko (tlačno) žlezo z zunanjim izločanjem in uporabo ostalih ustaljenih družbenih tehnologij za kodificiranje spola, s katerimi se vsakič znova odvije sprememba performerke/ja Daniele/-a v fenomen skupka diagnoz in tesnob Lady Anous. Protokol omogoča izvajanje začasnih pomikov na spektru spola ob sorazmerno blagih neželenih učinkih.

Zdravnica reče: Mislim, da bova to težko izvedli. Veste, preiskave, ki jih naročam, morajo biti po predpisih upravičene. Če natančneje pogledamo vaše stanje, je očitno, da si želite bit ženska, vendar imate še vedno po moško razvito telo. Jaz osebe moškega spola ne morem naročit na mamogram. Ni upravičeno. Zdravstveno zavarovanje ne pokrije teh stroškov.
Hočete reč, da moram najprej na operacijo, preden me boste lahko poslali na mamogram? Pa mi napišite napotnico za to, hočem spremembo spola, sem že do konca odločena. Zdaj takoj napišite, se bom šla kar jutri naročit!

Foto performans Sprevržena nebesa, cikel petih fotografij z erotično poltenostjo nabitega plesa Lady Anous, predstavlja vrhunec performansa Lažna dojka. Ko omenimo striptiz, praviloma v naslovniku vzbudimo pričakovanje užitka ob voajerskem dejanju. Z intervencijo medicinskega fenomena se v danem primeru dejanje slačenja poveže z nenadejano podobo, navidezno reminiscenco anatomskega gledališča, v katerem so nekoč zbirali »nakaze«, erotične projekcije so s tem abruptno prekinjene, nadomesti jih voajersko opazovanje gnus vzbujajočega zdravstvenega stanja: lažne dojke oziroma gnojnega abscesa. Polje užitka je zoženo skoraj izključno na doživljanje performerke/-ja, ki ob vrhuncu z gracilnimi gibi v zanosu gnete svojo eno in edino prsno tvorbo in uživa v moči lastne sprevržene podobe. Le-te si ni več možno podrediti kot objekt užitka. Užitek je samo v njeni domeni.

Izid preiskave ni poveden, odvzetih celic nismo uspeli tkivno določit. Tvorbe mojega telesa so nepravilno diferencirane in ne sodijo med standardne razvrstitve bolezni, čeprav niso normalno tkivo. V meni ni mamaglobina. V meni ni ženskega tkiva. Ampak to ni res, oni ne bodo nikoli razumeli, da sem prava bejba. Da imam vse, tudi materinski nagon!
Avtorji

Koncept, besedila, in protetika: Urban Belina
Performer: Lady Anous (Daniel Petković)
Fotografije: Nada Žgank
Oblikovanje maske: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)
Kostumografija: Sara Jelen

Produkcija
Daniel Petković, samozaposlen v kulturi, in
Urban Belina, samozaposlen v kulturi

Finančna podpora
Umetniško raziskavo Lažna dojka je v 2017 podprlo Ministrstvo za kulturo RS.
Seznam razstav
  • Lezbična četrt 2018: 30 let. Kontra.
    skupinska razstava Strap-tease: Klub Tiffany, Ljubljana, SI, 28. 1.–3. 2. 2018
  • Medijski odzivi
    {INCLUDE: cookies.html}