<{INCLUDE: includes.html}
{INCLUDE: header.html}

Christopher Whyte: Gejevski Dekameron

Gejevski Dekameron naslovnica

Angus mu je tega večera služil. Temu se ni dalo reči drugače. Bil mu je na razpolago, kakor je vdan in neizmerno perverzen suženj na razpolago svojemu gospodarju v katerem od pikaresknih romanov iz 18. stoletja, ki so Roryju pogosto vzbujali fantazije. Urok užitka, ki so ga zasenčile le nujnosti varnega seksa, je trajal dolgo in Rory je medtem, stoječ ob robu postelje, preučeval Angusa, ki je klečal pred njim.

O romanu

V pretanjenem skupinskem portretu gejevskega življenja je Whyte naslikal razgiban uvid v življenjske zgodbe moških, ki se sestanejo na večerji v edinburškem stanovanju. Avtor uspešno zavrže tezo, da je gejevska izkušnja dogodek na periferiji, ki ga je mogoče ubesedovati zgolj v izvornem kodu, in jo skozi refleksivne samoizpovedi protagonistov v celoviti dinamiki komunikacije z družbenim okoljem razgrne v izbornem knjižnem jeziku, ki prehaja od komičnega in ironičnega do pretresljivega in tragičnega. Sledimo prepletanju življenjskih poti gejev, ki so si v določenih vidikih sorodne, v drugih pa povsem raznolike. Skozi tok pripovedi spoznavamo zrele in celovite ljudi, njihova partnerstva in družine, občutimo njihove vzpone in padce, zadrege in strahove, bližine in tujosti, nove in nekdanje ljubezni.

O avtorju

Christopher Whyte (1952) je v Glasgovu rojeni škotski pesnik, pisatelj, prevajalec in kritik. Pesmi piše v gelščini, prozo pa v angleškem jeziku. Pri nas je doslej izšel izbor njegove poezije v antologiji sodobne evropske gejevske poezije Moral bi spet priti (2010). V Whytovi prozi se magija in mit prepletata z realnim, Škotska z Evropo; v zlitju realizma in fantastike se odvija upor proti represivni naravi škotske družbe do moških in žensk, do spola in spolnosti nasploh, avtor razgrajuje nacionalistične, verske in spolne stereotipe in preigrava spremenjene vzorce moči. Whyte zadnja leta živi in ustvarja v Budimpešti.

Avtorji
Christopher Whyte
prevod Urban Belina
Izšlo pri založbi
Škuc, zbirka Lambda 2011
Bibliografski podatki

Naslov izvirnika: The Gay Decameron (1998)
ISBN: 9789616751506
348 strani

Medijski odzivi in recenzije
Mnenja bralcev
{INCLUDE: cookies.html}